ביום ה-25 בנובמבר מצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים. יום זה, שנקבע על ידי האומות המאוחדות, מהווה הזדמנות לחשוף את ממדי האלימות המתרחשים כלפי נשים ברחבי העולם ובפרט בישראל, שם הבעיה לא פוסקת. המאבק באלימות כלפי נשים הוא לא רק מאבק פיזי, אלא גם חברתי, תרבותי ומשטרתי, שדורש שינוי במערכות רבות על מנת למנוע את התופעה ולהקל על הנשים שנפגעות ממנה.
נתונים מדאיגים: לפי נתוני משטרת ישראל, בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה במספר מקרי האלימות כלפי נשים. רק בשנה האחרונה דווחו אלפי תלונות על אלימות פיזית, מילולית, מינית ונפשית כלפי נשים, אך המספרים האמיתיים ככל הנראה גבוהים הרבה יותר, שכן רבות מהנשים לא פונות למשטרה או לא מדווחות על המקרים.
על פי המרכז הישראלי לנפגעות אלימות, כמעט אחת מתוך כל ארבע נשים תסבול מאלימות כלשהי במהלך חייה. מדובר בתופעה שמקיפה את כל המגזרים והחלקים בחברה הישראלית - עירוניים וכפריים, יהודים וערבים, דתיים וחילונים. הנתונים מצביעים על כך שהאלימות כלפי נשים אינה תופעה מבודדת, אלא בעיה מערכתית הדורשת פתרונות רחבים וכוללים.
המאבק בהכחשה: אחת הבעיות המרכזיות במאבק באלימות נגד נשים היא הכחשתה וההסתרה שלה. במקרים רבים, נשים המרגישות בסכנה מתקשות לפנות לרשויות או לעדכן את הקרובים אליהם על המתרחש. סטיגמות חברתיות, פחד מהתוקף או מהשלכות המאבק, ולעיתים אף חוסר ידיעה על זכויותיהן, כל אלה תורמים לכך שהבעיה נשארת חבויה.
כדי להתמודד עם הבעיה, חשוב להילחם גם בתרבות הכחשת האלימות ולשבור את השתיקה. עמותות שונות בישראל עוסקות בהעלאת המודעות לתופעה ובמתן תמיכה לנשים שנפגעו מאלימות, אך הדרך עדיין ארוכה. העלאת המודעות בקרב הציבור הרחב חיונית למאבק, וכוללת לא רק קמפיינים ציבוריים אלא גם חינוך בגיל הרך ובבתי הספר.
פורום מיכל סלה ותמרורי האזהרה: לצד הארגונים הפועלים למאבק באלימות כלפי נשים, אחד מהגופים המשמעותיים ביותר הוא פורום מיכל סלה, שנוסד לאחר רצח מיכל סלה, אשה שנרצחה על ידי בן זוגה בשנת 2019. הפורום מאגד נשים שנפגעו מאלימות ומבצע פעולות להעלאת המודעות לנושא וליצירת שינוי בחוק ובמערכת המשפט, על מנת שהנשים הללו לא תישארנה לבדן במאבקן. הפורום מציב גם תמרורי אזהרה עבור נשים שנמצאות במערכת יחסים אלימה, במטרה לאותת להן על סימנים מוקדמים של אלימות ולהנחות אותן כיצד לפעול.
תמרורי האזהרה הם רשימה של סימנים או התנהגויות המצביעות על קשר לא בריא, מתוך מטרה לעזור לנשים לזהות את הסימנים ולמנוע את ההתדרדרות לאלימות. תמרורים אלו כוללים בין היתר: שליטה מוחלטת מצד בן הזוג, איום או התקפות מילוליות, בידוד מהמשפחה והחברים, אכילת רגשות אשמה והכפפת רצונן של הנשים. הייתי שותפה במחקר.
לפורום מיכל סלה יש תפקיד משמעותי בהגברת המודעות לקיום תמרורים אלה, ובפרט במציאת דרכים חדשות לעזור לנשים לפנות לסיוע מיידי. עבור נשים רבות, המידע הזה יכול להוות את ההבדל בין חיים ומוות.
ד"ר אורנה יהודה - אברמסון